
Jesień to dobry czas na przetwory, a cóż może być zdrowszego niż kiszonki. Toteż klasy IV i VIA spędziły lekcję edukacji zdrowotnej w Izbie Tradycji, gdzie własnoręcznie przygotowali kapustę do kiszenia, a przy okazji dowiedzieli się wielu ciekawych informacji.
Kiszenie kapusty to jedna z najstarszych polskich tradycji, sięgająca setek lat. Dawniej odbywało się jesienią, po zbiorach, kiedy gospodynie przygotowywały zapasy na zimę. Kapustę szatkowano, solono i ugniatano w beczkach, często przy śpiewach i wspólnej zabawie. Proces kiszenia sprawiał, że warzywo mogło długo się przechowywać, zachowując wartości odżywcze i witaminę C. Kiszoną kapustę wykorzystywano do wielu potraw, m.in. bigosu czy kapuśniaku. Dziś kiszenie kapusty to nie tylko sposób na zdrowe jedzenie, ale też symbol polskiej gościnności i przywiązania do tradycji. Cieszymy się, że mamy miejsce, gdzie możemy zdobywać takie umiejętności, i że w wielu domach tradycja ta nadal jest podtrzymywana.
Serdecznie dziękuję Pani Bernadecie Kędzior za ciekawe zajęcia i poświęcony czas.













