PÓŁKOLONIE TURNUS II

 

Ten tydzień rozpoczęliśmy również od zwiedzania perełki pszczyńskiej, tzn. Zamku Pszczyńskiego wraz z Stajniami Książęcymi, gdzie podczas przeprowadzonych warsztatów każdy uczestnik miał możliwość wykonania własnej pocztówki. Zwiedzanie zakończyliśmy piknikiem w Parku Księżnej Daisy.

 

Drugi dzień spędziliśmy w kinie oglądają Film „Bardzo Fajny Gigant”, który dostarczył nam wiele emocji. Całe szczęście dobro zawsze zwycięża! Następnie próbowaliśmy swoich sił na kręgielni.

Środa upłynęła nam na podziwianiu ogrodów Kapias w Goczałkowicach, zabawie na tamtejszym placu zabaw, lodach, a także krytej pływalni.

W czwartek pojechaliśmy do Chlebowej Chaty w Ustroniu, gdzie miało miejsce:

  • przybliżenie życia naszych przodków
  • zapoznanie z podstawowymi zbożami i ich zastosowaniem
  • prezentacja maszyn dawniej wykorzystywanych przy uprawie i obróbce ziarna – droga „od ziarenka do bochenka”
  • omawianie procesu powstawania masła i twarogu oraz sprzętów do tego wykorzystywanych
  • omawianie pozyskiwania miodu, pokaz sprzętu pasiecznego i ciekawostki z życia pszczół
  • próby młócenia cepami
  • mielenie zboża na żarnach i osiewanie mąki
  • zabawa na starych traktorach, wozach i maszynach
  • kawa zbożowa z mlekiem
  • własnoręczne formowanie oraz wypiek podpłomyków
  • oddzielanie śmietany od mleka
  • ubijanie masła i formowanie w ćwiartki
  • produkcja twarogu
  • degustacja wytworzonych produktów: masła, maślanki, sera, serwatki
  • dodatki do degustacji: masło, miód, smalec z ziołami – wszystko własnej produkcj
  • degustacja podpłomyków i chleba żytniego

Ostatni dzień półkolonii spędziliśmy w górach. Momentami było ciężko, ale każdy dał rade- BRAWO!

Życzymy udanych wakacji spędzonych w równie ciekawych i pięknych miejscach!

 

Wielkość czcionki
Kontrast