WIZYTA W IZBIE PAMIĘCI

Dnia 7 listopada dzieci z grupy starszaków wybrały się z wycieczką do Izby Pamięci. Głównym celem naszej wycieczki było wspólne  kiszenie kapusty.W czasie zajęć pani Zosia zapoznała dzieci z walorami smakowymi i zdrowotnymi popularnego polskiego przysmaku, jakim jest niewątpliwie kiszona kapusta. Dzieci dowiedziały się iż, kiszona kapusta, oprócz walorów smakowych, jest cennym źródłem wielu witamin.
W pierwszej części dzieci miały okazje poznać kapustę wszystkimi zmysłami (wzrok, smak, zapach, dotyk) i dowiedzieć się, jak dawniej przygotowywano zapasy na zimę oglądały starą szatkownicę i zapoznały się z jej działaniem. W drugiej części zajęć „Motylki” zapoznały się z etapami kiszenia kapusty oraz z przyprawami niezbędnymi do jej zakiszenia (tj. liść laurowy, koperek, ziele angielskie oraz sól). Następnie przedszkolaki praktycznie w mig zabrały się do pracy. Poszatkowaną wcześniej kapustę wrzucały do przygotowanego w tym celu słoika a także marchew i przyprawy. Oczywiście każdą warstwę posypywały solą. Należy wspomnieć, że dzieciaki nie zapominały o jej dokładnym ugnieceniu w słoiku tak, aż kapusta puściła sok. Na koniec dzieci miały możliwość degustacji ukiszonej kapusty. Bardzo ona wszystkim smakowała. Następnie dzieci z zaciekawieniem oglądały zgromadzone dawne przedmioty i urządzenia oraz chętnie słuchały opowiadań Pani Zosi. Odwiedzając Izbę Pamięci dzieci miały możliwość poznać bliżej historię naszego regionu, jak również dotknąć tej historii poprzez eksponaty. Serdecznie podziękowania dla pani Zosi Ziebury za zaproszenie oraz poświęcony czas.

 

 

Wielkość czcionki
Kontrast