WARSZTATY PSZCZÓŁKI

Nie ma nic lepszego jesienią i zimą jak surówka z kiszonej kapusty do obiadu.

Nie od dziś wiadomo, że to prawdziwe źródło zdrowia i naturalne lekarstwo na wiele dolegliwości.

7 listopada dzieci z grupy Pszczółek odwiedziły Izbę Regionalną w Łące, w której wzięły udział w warsztatach kiszenia kapusty. Przedszkolaki na własne oczy mogły zobaczyć, jak przygotowywały kiszonki nasze babcie, a także same spróbować swoich sił. Szatkowały kapustę na ręcznej szatkownicy,  ugniatały w dużym glinianym garnku żeby następnie móc degustować zdrową, pyszną surówkę przygotowaną z kiszonej kapusty, jabłek i marchwi.

Izba Regionalna to miejsce ze specyficznym klimatem, które pokazało dzieciom jak kiedyś żyli ludzie. Duże zainteresowanie Pszczółek wzbudziły dawne sprzęty gospodarstwa domowego, obrazy, stare dokumenty oraz elementy stroju ludowego. Dzięki tym rzeczom dzieci mogły się przenieść w podróż do przeszłości.

Wielkość czcionki
Kontrast