WARSZTATY KULINARNE BIEDRONKI, MOTYLKI I PSZCZÓŁKI

7 grudnia 2017 r. dzieci z naszego przedszkola wzięły udział w warsztatach kulinarnych „Zdrowa i smaczna kanapka”. Zajęcia te prowadzone były przez nauczycieli i uczniów Zespołu Szkół nr 2 w Pszczynie. Każda z grup przygotowała kanapkę w innej odsłonie. Grupa” Biedronek” zrobiła kanapki-łódeczki, grupa „Pszczółek” kanapki -gąsieniczki a grupa „Motylków” kanapki-diabełki. Każde dziecko biorące udział otrzymało dyplom. Zajęcia te dały dzieciom wiele radości, rozbudziły ich zainteresowania zdrowym odżywianiem się. Przedszkolaki zauważyły, że produkty naturalne – niskoprzetworzone mogą być równie atrakcyjne co fast-foody.

 

 

WARSZTATY KULINARNE – „WESOŁA KANAPKA”

 

GRUPA PSZCZÓŁKI-GĄSIENICZKA

 

Składniki (na jedna porcję):

– 2 – 3 kromki ciemnego pieczywa

– 30g twarożku naturalnego (śmietankowego) typu Almette, Bieluch…

– 3 łodyżki szczypiorku

– 1 pomidorek koktajlowy

– 3 plasterki zielonego ogórka

– liść sałaty

– 2 – 3 plasterki ulubionej szynki

– długa wykałaczka

– szczypta soli i pieprzu

Prosimy, aby każdy przedszkolak posiadał dodatkowo:

– fartuszek

– plastikowy nóż , widelec

– plastikowa miseczka lub talerzyk

– deseczkę do krojenia

– pojemnik na żywność ( w razie pozostania resztek pożywienia)

 

GRUPA  MOTYLKI– DIABEŁEK

 

 

Składniki (na jedną porcję):

– 2 kromki ciemnego pieczywa

– 1 pomidorek koktajlowy

– 2 plasterki ogórka zielonego

– pojedyncza gałązka koperku

– 1 plasterek ulubionej szynki

– 1 rzodkiewka

– 1 liść sałaty

– 1 plaster sera

– 30g twarożku naturalnego (śmietankowego) typu Almette, Bieluch…

– 3 łodyżki szczypiorku

– szczypta soli i pieprzu

Prosimy, aby każdy przedszkolak posiadał dodatkowo:

– fartuszek

– plastikowy nóż , widelec

– plastikowa miseczka lub talerzyk

– deseczkę do krojenia

– pojemnik na żywność ( w razie pozostania resztek pożywienia)

 

 

GRUPA BIEDRONKI – ŁÓDECZKI

 

Składniki (na jedną porcję):

– 2 kromki ciemnego pieczywa

– 2 plasterki ulubionej szynki

– 2 plasterki sera żółtego

– 3 pomidorki koktajlowe

– 1 liść sałaty

– 3 – 4 wykałaczki (krótkie)

– 30g twarożku naturalnego (śmietankowego) typu Almette, Bieluch…

– 3 łodyżki szczypiorku

– szczypta soli i pieprzu

 

 

Wielkość czcionki
Kontrast