SAŁATKA OWOCOWA W GRUPIE ZAJĄCZKÓW

26 stycznia dzieci z najmłodszej grupy przedszkolnej, uzbrojone w deseczki, nożyki i fartuchy, kroiły aż miło! Efektem była cała miska kolorowej sałatki, na widok której aż ślinka ciekła…

Pierwsze zajęcia kulinarne za nami. Zajączki świetnie sprawdziły się w roli małych kucharek i kucharzy. Najpierw dokładnie umyli owoce, następnie przyodziali się w fartuszki, zajęli miejsca przy stole i przygotowali stanowisko do pracy: ułożyli przed sobą deseczkę i nóż. Chwilę później już słychać było miarowe stukanie nożyków, a na desce pojawiały się owoce pokrojone w mniejszą lub większą kostkę. Wielka miska zapełniała się bananami, mandarynkami, arbuzem, jabłkami, kiwi i pomarańczami. Po skończonych przygotowaniach nastąpił wyczekiwany moment: konsumpcja! Zadanie zakończyło się brzuchami pełnymi witamin i zadowoleniem na twarzach.