PSZCZÓŁKI KISZĄ KAPUSTĘ

Jesienią w wielu domach robione są zapasy na zimę, jedną z takich czynności jest kiszenie kapusty. Jak wszystkim wiadomo kapusta to bardzo zdrowe i smaczne warzywo, które jest składnikiem wielu potraw.

12 listopada PSZCZÓŁKI wybrały się do Izby Tradycji w Łące, na praktyczne zajęcia kiszenia kapusty. W pomieszczeniu pełnym historycznych już mebli i urządzeń, jakie używali nasi dziadkowie i pradziadkowie, Pani  Bernadka  opowiedziała dzieciom o tradycyjnej metodzie kiszenia kapusty, o jej walorach zdrowotnych i stosowaniu jej w różnych potrawach. Po krótkim wstępie dzieci zabrały się do pracy, kroiły kapustę, obierały marchewki, ugniatały, dodawały przypraw: soli, kopru i kminku. Z wielkim zaangażowaniem mieszały, ugniatały wszystkie składniki. Na koniec odbyła się degustacja surówki z kapusty i marchewki. Rodzice naszych przedszkolaków, będą mogli wykorzystać nabyte przez dzieci umiejętności we własnych kuchniach.

Bardzo dziękujemy za wspaniałe przyjęcie i przygotowanie ciekawego zajęcia.

Wielkość czcionki
Kontrast