PIECZENIE CIASTECZEK MOTYLKI

Tuż przed świętami Bożego Narodzenia dzieci z grupy Motylki upiekły pyszne świąteczne pierniczki.

 

Najpierw odpowiednio się przygotowały dbając o czyste  rączki oraz zakładając fartuszki. Poznały też składniki i sposób wykonania ciasta, potrzebne przybory kuchenne, a także zasady bezpieczeństwa.

Z pomocą pań praca z przygotowaniem wypieków szła sprawnie i bez trudu. Dzieci  wygniatały i wałkowały ciasto. Wszystkim podobało się wykrawanie świątecznych kształtów przy pomocy foremek.

Następnie słodkie ciasteczka piekły się w przedszkolnej kuchni. Gdy pierniki były już gotowe przyszła pora na ich dekorowanie. Sprawiło to dzieciom ogromną radość. Każdy z zaangażowaniem ozdabiał ciasteczka lukrem, kolorowymi lukowymi pisakami oraz barwnymi posypkami.

Zabawa była doskonała a pierniczki wyszły przepiękne i pyszne.

 

Przepis na świąteczne ciasteczka.

Składniki:

1 kg mąki tortowej

1,5 kostki masła lub margaryny ( na maśle są smaczniejsze)

2 łyżeczki proszku do pieczenia

25 dkg cukru

4 małe (lub 2 duże) opakowania cukru waniliowego

2 całe jajka

3 żółtka

Wykonanie:

Mąkę z proszkiem przesiać przez sito, dodać posiekane masło / margarynę, żółtka, cukier waniliowy i ucierać. Białko ubić na sztywno z cukrem. Dodać do masy. Zagniatać, aż  składniki się  połączą. Następnie ciasto rozwałkować i wykrawać ciasteczka.

Lukier:

1 białko ubić z ¾ szklanką cukru pudru (przesianego przez sito).

Smacznego!!!

 

Wielkość czcionki
Kontrast