MOTYLKI W IZBIE PAMIĘCI – WARSZTATY KISZENIA KAPUSTY

15 listopada dzieci z grupy Motylków wzięły udział w warsztatach kiszenia kapusty w naszej łąckiej Izbie Pamięci. W czasie zajęć pani Zofia zapoznała dzieci z walorami smakowymi i zdrowotnymi tego popularnego polskiego przysmaku. Dzieci dowiedziały się iż, kiszona kapusta, oprócz walorów smakowych, jest cennym źródłem wielu witamin.

Następnie przedszkolaki w mig zabrały się do pracy i za pomocą starej szatkownicy potarły kapustę, a potem marchewkę. Kolejno wrzucały warzywa do specjalnego glinianego naczynia, oczywiście każdą warstwę posypywały solą. Nie zapomniały również dodać przypraw: kopru, kminku oraz ugniatać kapustę tak, aby puściła sok. Przedszkolaki miały także okazję pokosztować tego mało docenianego warzywa. Po skończonych zajęciach dzieci serdecznie podziękowały Pani Zofii za piękne przyjęcie i ciekawe warsztaty.

Wielkość czcionki
Kontrast