DZIEŃ POMARAŃCZOWY

27 października w naszym przedszkolu odbył się Dzień Pomarańczowy, a  grupy „Zajączki” i „Biedronki” obchodziły ŚWIĘTO DYNI.
14937890_1121430091246015_1598978236_n

W tym dniu oczywiście towarzyszył nam kolor pomarańczowy w każdej postaci, a przede wszystkim w kwestii zdrowego odżywiania. Z tej okazji każda grupa przygotowała coś pysznego i zdrowego z warzyw i owoców w tym kolorze. Całe przedszkole zamieniło swoich przedszkolaków w pomarańczowe krasnoludki, które bawiły się i poznawały wielozmysłowo przygotowane przez wychowawczynie i przyniesione przez dzieci materiały związane z pomarańczem.

„Biedronki” chciały się również z Państwem podzielić sprawdzonym świetnym przepisem na muffiny z dodatkiem dyniowego puree:

Składniki na 12 – 15 sztuk:

  • 250 g mąki pszennej
  • 1,5 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 3 łyżeczki cynamonu
  • szczypta soli
  • 130 g drobnego cukru do wypieków lub jasnego brązowego cukru
  • 4 jajka
  • 200 ml oleju słonecznikowego lub rzepakowego
  • 200 g puree z dyni*
  • 1 jabłko (średniej wielkości) starte na tarce o dużych oczkach
  • pół szklanki kropel czekoladowych / posiekanej czekolady
  • cukier puder – do posypania

Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.

W jednym naczyniu wymieszać składniki suche: przesianą mąkę pszenną z proszkiem do pieczenia i sodą oczyszczoną, cynamonem, szczyptą soli.

W drugim naczyniu lekko roztrzepać jajka, wymieszać z olejem, puree z dyni, startym jabłkiem i cukrem.

Połączyć zawartość obu naczyń,  dobrze wymieszać całość a na koniec dosypać kropelki czekoladowe lub posiekaną czekoladę.

Formę do muffinków wyłożyć papilotkami. Nałożyć do nich ciasta do około 3/4 wysokości papilotki.

Piec w temperaturze 175ºC przez około 20 – 25 minut do tzw. suchego patyczka.

Wyjąć, wystudzić na kratce.

Puree z dyni

Składniki:

  • nieduża dynia o mocno pomarańczowym, mączystym miąższu

Dynię umyć, wydrążyć łyżką środek z nasionami (np. gałkownicą do lodów lub zwykłą łyżką). Pokroić na mniejsze plastry, obrać ze skórki i pokroić na mniejsze kawałki. Gotować w garnku z małą ilością wody (1-1,5 godz)- do miękkości. Zmiksować blenderem lub malakserem do otrzymania puree. Jeśli puree dyniowe jest wodniste – nadmiar wody można lekko odcisnąć na sitku wyłożonym gazą (nie za mocno, puree nie może być suche).

Można przechowywać w lodówce w słoiczku do 3 lub maksymalnie 5 dni. Można puree rozdzielić na mniejsze woreczki i zamrozić (zamrożone puree można wykorzystywać do wypieków przez okrągły rok.

Jest gotowe do użycia do Waszych deserów i wypieków :-).

Wielkość czcionki
Kontrast